Пребарај

Субвенции за климатизери за 2024 од Министерство за Економија

Условите за аплицирање за субвенции за високо ефикасни клима уреди ги има на следниов линк: https://economy.gov.mk/mk-MK/news/javen-oglas-za-dodeluvane-na-potvrda-vaucer-za-kupuvane-i-vgraduvane-visokoefikasni-inverter-klima-uredi-vo-domakinstvata-za-2024-godina.nspx еве како изгледа во неколку реченици. правите апликација во министерство за економија.
  1. Носите заверена потврда од нотар дека не сте користеле сувенции од ваков тип и дека не сте приклучени на централно греење изјавата ја има на линкот подолу. фотокопија Сметка за платена ел.енергија...
  2. Податоци за членови на семсјството и фотокопии од лични карти или изводи за малолетни членови на семејството.
  3. Прочитајте убаво да не ве вратат.
потребните документи можете да ги превземете и од нашиот Климатизер.мк сервер. ЈАВЕН ПОВИК ЗА АПЛИЦИРАЊЕ ЗА СУБВЕНЦИИ изјавата преземете ја тука барањете превземето го тука Сите достапни информации ќе ги објавиме тука.

Различна температура во различни делови од домот ЗОШТО и КАКО да се справиме.

Помош! Зошто куќата ми е топла на горниот спрат, а студена долу? Еве како да го оладите спратот, особено летово. Лето е, климатизерот работи на максимално и секоја соба долу се чини свежа и ладна. Но вториот кат? Се чини како да патувате  низ Сахара. Позната состаја нели? Многу сопственици на домови исто така преживуваат иста фрустрација за време на најтоплите месеци од годината, кога нивните повисоки спратови  се загреваат многу , додека останатите делови долу се ладни и проветрени. Добрата вест е дека не морате да го прифатите ова како неизбежен дел од животот. Научете зошто ова се случува и што можете да направите за да го смените. Прво, еве зошто вториот кат се чини како сауна:
  • Топлината оди нагоре - Чиста физика: топлиот воздух се издига, додека ладниот воздух потонува. Ова значи дека вториот кат обично станува потопол од долу, дури и ако климатизерот работи со максимална моќ.
  • Вашиот покрив е топол - Освен ако имате сенка од дрвја, покривот ја апсорбира топлината од сонцето. Тој топол воздух се инфилтира во поткровието пред да се спушти топлината како зрачење спрема горниот кат. Ако немате заштита од топлината или вашиот покрив не е добро изолиран, автоматски ќе ви биде топло горе.
  • Затварајте ги прозорите и користете засенчување - Ролетни, Жалузини, Кепенци.
  • Дефектен систем за вентилација или нема вентилација - Вентилацијата го апсорбира ладниот воздух од вашата клима и го распределуваат низ целиот дом. Ако вентилацијата е стара, лошо инсталирана, дише или не постои, вашиот климатизер можеби ќе има проблем да го излади домот.
  • Можеби користите систем за клима со една зона -Најчесто ( СПЛИТ СИСТЕМ 1 зона) - Системите со една зона се посебни климатизерски уреди кои го загреваат или ладат само еден дел од домот. Тие се одлични ако сакате да го контролирате температурата во една соба или дедициран простор. Но не се толку добри ако се обидувате да го ладите целиот објект по жешките летни денови. Можеби треба да размислите за префрлање на мулти-зонски системи за клима, кои ви овозможуваат контрола на температурата во повеќе различни соби или зони или да инсталирате повеќе единечни уреди.
Погледнете го нашиот избор на мулти-зонски системи ( Мулти Сплит ) на следниов линк: https://klimatizer.mk/kategorija/multi-split-inverter/
  • Вашиот климатизер можеби е стар - Повеќето климатизери траат до 15 години. Ако вашиот не го лади доволно добро домот, можеби е блиску до крајот на својот животен век. Размислете за замена на стариот уред. Поновиот, по-ефикасен модел може подобро да го лади домот, да помогне да се постигне рамнотежа во температурата меѓу катовите и да ви заштеди на трошоци за електрична енергија. Погледнете ги најефикасните климатизери кај нас за да го оладите горниот кат повторно. Контактирајте не на 032/443-356, 072/215-123 или погледнете ги моделите на следниов линк: https://klimatizer.mk/kategorija/split-sistem-inverter/
Од наоѓањето на вистинскиот систем за климатизација до неговото одржување, контактот со нас ви е најдоброто решение. Добијте одговори на вашите прашања на секој чекор од патот. Јвете се прашајте ке ви помогнеме да одберете најдобро за вашиот Буџет. https://klimatizer.mk/kontakt/

Клима уред. Избор на поединци или вистинска потреба.

Изгор Лето Кочан Зима не се само стихови од Леб и Сол. Тоа е реалноста за климата во Македонија.

Да почнам од почеток да не биде нешто недоискажано.

Климатизерот се јави како уште еден уред во секое домаќинство кој мора да се има со оглед на состојбата со климатските промени и неопстојаноста на временските прилики кај нас и пошироко.

Се појавуваат неколку прашања кои не се поврзани со дали да користам туку каков климатизер, која јачина ми е потребна, колку му е потрошувачката на електрична енергија, како да се подеси за да ги добиете најобрите својства и да се зголеми вашиот комфор а да се заштеди од друга страна, како да се одржува правилно заради здравје и подолг век на употреба и тн.

1. Каков вид на климатизер?

Се разбира INVERTER. помалку троши електрична енергија, а од друга страна дава повеке енергија и попрецизно ја одржува бараната температура.

Во лето најдобро е да се држи на темература не пониска од 10 степени Целзиусови од надворешната тепература да се избегнат температурни шокови заради разликата.

Студија на една Реномирана Американска компанија вели дека 2 степени Целзиусови повисоко подесен климатизер во лето дава заштеда на енергија до 10%.
Обратно би било во зима, 2 степени пониска темература 10% заштеда на електрична енергија.

2. Јачина на самиот уред.

Јачината е релативна категорија и  не ретко простории со слична квадратура бараат различни големини.

Како тоа?

Голем удел во јачината имаат вашите реални потреби. Дали ќе го користите за ладење, за ладење и догревање, за ладење и Греење преку цела зима, каква изолација има самиот објект, каде ќе се инсталира уредот во просторијата, во кој дел на Македонија Низина, Планина, Гевгелија, Битола или Гостивар, ориентација на самиот објект север/југ.

3. Колку троши еден климатизер и дали ако земете поголем ке имате поголема потрошувачка?

Инвертер климатизерите во класата 3.5 kw зависно од производителот и енергетскта категорија трошат околу 1 kw/h електична енергија, 5.5Kw  околу 1.5kw/h, 7.5kw околу 2kw/h.

Фабричките спецификации велат 3.5ка се препорачува за околу 35м2 ако е за ладење и догревање ако е за Греење преку цела зима 25м2. Има разлика мегу различни модели ама со оваа проста математика нема да згрешите. 5,5ка за 45м2/35м2, 7.5ка за 60м2/50м2.

Оние корисници кои се на граничните вредности на квадратурата можат да користат и поголема верзија на истиот модел и со сигурност тврдиме дека ке имаат иста потрошувачка на енергија бидејки појакиот климатизер побрзо ќе стигне до бараната температура и ќе го намали режимот на оптоварување на компресорот со што ја намалува потрошувачката. Од друга страна при греење постигнувањето на темературата побрзо ви дава поголема слобода при контрола на самиот уред и неговата работна амортизација.

4. Одржување на уредот.

Корисникот го одржува климатизеорт со едноставно и редовно чистење на електростатскиот филтер во внатрешната единица минимум еднаш на 2 недели работа. Чист филтер значи подобар квалитет на воздух во просторијата, полесен проток на воздух за самиот уред што значи помало оптоварување, попрецизна контрола на темературата. Другите одржувања на самиот уред треба да ги извши стручно лице и реална потреба би се јавила после 3-4 години редовно користење. Тоа би било перење и стерилизација на внатречниот изменувач на гас како и турбината на уредот со цел да вратат својствата на уредот блиско да фабричките спецификаци. Во случај на недостаток на разладен гас никако не дејствувајте сами поради можни повреди, изгореници-промзлини од нестручно ракување со разладен гас/ фреон ( R410, R32 , R290 кај поновите уреди).

Нешто не спомнавме на почетокот.
SMART Контрола преку домашна мрежа и употреба на паметен мобилен уред. Многу модели на Инвертер клима уреди имаат можност за поврзување со интернет и контрола преку мобилна апликација на вашиот паметен телефон вклучен во самиот уред а кај некои може да се додате усб стик како додаток .

Климе од Климатизер.мк


ТОПЛИНСКA ПУМПA најефтино енергетско решение за греење и ладење

Топлинска пумпа. ( toplinska pumpa )

Во последните години со развојот на инвертер технологијата се појавија уреди за климатизација со голем дијапазон на употреба при многу ниски и многу високи температури. Таа позиција ја употребија производителите на клима уреди за да спремат уред кој ја користи фреонската размена на температура како во нормалните климатизери и ја употреби во таканаречените уреди Топлински пумпи.
Топлинските пумпи имаат употреба за греење во нови и реновирани домакинства со заштеда на потрошувачката на електрична енергија до 50% од конвенционалните уреди за греење како и екеолошки прифатливи за разлика од уредите на фосилни горива.
Се аплицитраат заедно со Радијатори, вентило-конвертори( фен-којлери ), подно греење како и за добивање на топла санитарна вода до 80 степени.
Можат да се комбинираат со соларни ситеми за производство на топла вода и со тоа да се намали потрошувачката на енергија уште повеќе.
работниот опсег на новите топлински пумпи се движи од -28C do +40C.
Топлински пумпи има со различни големини и верзии Сплит или моноблок за различни потреби со вграден АКВАБОКС или со додаден Бојлер и Воден Бафер. За употреба во домакинствата највеке се користат од 8KW до 16KW  за загревање за простории во зимскиот период и производство на топла вода за санитарни потреби.
За употреба во големи објекти се користат комерцијални уреди со огромна моќ или се користат повеке мали системи врзани во систем. Кај нас на веб страната ке најдете неколку модели со тенденција да го зголемиме асортиманот на повеке производители и повеке варијации на големина и цени.
На следниов линк ќе најдете дел од понудата за топлински пумпи: https://klimatizer.mk/kategorija/toplinska-pumpa/
За повеќе информации јавете се на некој од нашите телефонски броеви 032/443-356 и 072/215-123, со задоволство ќе ви објасниме што и како е потребно за инсталација на ваков уред.

Енергетска Ефикасност и објаснување

SEER и SCOP ознаки на климатизерите

            Понудата на пазарот со климатизер е поголема од било кога. Во
морето на технички податоци сигурно сте наишле на поими како: EER,SEER, COP, SCOP како и енергетски ознаки како: А+++, А++, А+, А, B, C, D кои веројатно ве збунуваат или не знаете што значат. Во продолжение можете да прочитате објаснувања за наведените поими.

Ознака EER( Energy Efficiency Ratio ) значи енергетска ефикасност а се однесува на големината на излезната енергија за ладење и потребната влезна електрична енергија. Поголема вредност означува подобри перформанси.

Ознаката COP( Coefficient of Performance )  е поим кој се користи во  термодинамиката, а дава размер меѓу добиената топлина и потрошената потребна енергија. Колку поголем е коефициентот толку подобри перформанси има уредот односно оперативните трошоци се помали.

Од друга страна SEER ( Seasonal Energy Efficiency Ratio ) и SCOP ( Seasonal Coefficient Of Performance ) се однесуваат на сезонскиот коефициент  на енергетската ефикасност. Односно SEER е сезонска енергетска ефикасност на уредот при Ладење, а SCOP е сезонска енергетска ефикасност при греење.

На кратко повисок коефициент значи подобра перформанса на уредот.

Треба да напоменеме дека производителот е должен да истакне налепница на која се искажани коефициентите SEER и SCOP.

Енергетската класа е потврда за квалитет на уредот од гледиште на енергетска ефикасност, при што уредите спрема потрошувачката на електрична енергија се делат на 7 ( седум) гкатегории означени со букви: A, B, C, D, E, F, G.  Енергетски најефикасните уреди припаѓаат во категоријата  А, а најдобриот од нив носи ознака А+++.

Гаранциски услови за климатизери

Почитувани купувачи.

Сите климатизери имаат повекегодишна гаранција која е условена со Технички Преглед на климатизерот кој го врши овластената екипа за монтажа.Техничкиот преглед на климатизерот теба да се направи пред истекот на годината почнувајки од денот на купување, во повторлив цклус секоја година додека трае условната гаранција.

Купувачот кој не го запазил рокот за технички преглед ја губи гаранцијата на уредот.

Сите монтажи на клима уредите треба да се извшени од овластени монтери од страна на увозникот-производелот. Секој произвидител има договори со различни монтерско-сервисни екипи.

Цените кои ги добивате за монтажа варираат од поизводител до производител и се однесуваат за монтажа на клима уред ТИП и големина на уред за должина на инсталација за поврзување до 3(три) метри и едно бушење на надворешен ѕид. Секој нареден метар на инсталација се наплатува меѓу 500 и 1000 денари во зависност од големината и типот на климатизерот. Пред да повикате монтер информирајте се убаво за услугата која ја нуди како би избегнале недоразбирања.

Гаранциски услови за климатизери по брендови:

1.VIVAX гарантниот рок на климатизерите е 5 години условно. Првите 2 години со монтажата и наредните 3 години со технички сервис секоја година извршен од овластениот монтерско/сервисен тим.

2. GREE гарантниот рок на климатизерите е 10 години условно. Секоја наредна година со технички сервис извршен од овластениот монтерско/сервисен тим.

3. HISENSE гарантниот рок на климатизерите е 3 години безусловно.

Условите за гаранција се променливи во зависност од тековни акции на производителите.

 

Back to Top
Производот е додаден во кошничката