Пребарај

КЛИМАТИЗЕР и ГРЕЕЊЕ

Како што знаете веќе климатизерите пред повеќе години ја добија својата улога и како грејни тела во вашето домакинство или на работа. Не само како уреди за пригревање или догревање на веке посточки друг систем за грење, туки и како основни грејни тела.

                Да можете да ги употребувате ефикасно треба да ги практикувате следниве совети.

  1. Избор на климатизерот при купување

                Сите климатизери грееат ама некои се поефикасни во тоа.  При купување мора јасно да се определите што и како ке побарате од вашиот климатизер и така да го направите изборот.

                Внимавајте на описите како на пример греење до -15, -20, -10, -30. Тоа се показатели до која надвоершна температура климатизерот може да оперира, но не се показатели колку топлинска енергија ке даде во просторот. Тоа ќе го проверите во описот SEER(Seasonal Energy Efficency Ratio), SCOP(Seasonal Coefficient Of Performance). Повисок коефициент на некој од овие два праметри ви даваат до знаење дека климатизерот е поефикасен. Сите параметри за SEER повисоки 6.5, и SCOP повисок од 4 ви покажуваат  дека климатизерот може да се користи за греење. Ако SEER e povisok od 8,5 tтоа би ви било показател дека климатизерот има многу добра конверзија на температури пониски од -15 Ц, и спага во уреди со најдобра енергетска ефикаснот А+++.

  • Не дозволувајте температурата во просторијата да падне на многу ниски вредности во сезона на греење.

                Ако веќе сте решиле да го користите климатизерот за греење, не исклучувајте го климатизерот кога темературите се околу 0 степени. Оставете го да грее како би ја одрѓжувал температурата во просторијата. Намалувјте и зголемувајте ја темературата по желба и потреба. Кога климатизерот ке покаже сигнали ( DF дефрост) не гасете го во паника. Оставете го тоа е мод за одмрзнување на надворешната единица и трае од 5 до 10 минути и автоматски се вклучува. Ако користите климатизер од повисока класа кој има ГРЕАЧ во надворешната единица овој мод ке биде многу поредок и паузите нема ни да ги приметите.

  • Чистете ги филтрите во внатрешната единица почесто.

                Со тоа овозможувате подобар проток на воздух и помирна работа на самиот уред а и се заштитувате од прашина и го продолжувате векот на вашиот климатизер.

Препорака за одржување на вашиот климатизер.

  1. Редовно чистење на филтрите на внатрешната единица
                    - Со редовно чистење добивате подобро филтриран воздух од прашина која се лепи на самите филтри.
                    -Ако оставите подолго време да не се исчистат фитрите ке се наталожи подебел слој од прашина кој го спречува циркулирањето на воздухот со што се намалува моќта на климатизерот.

                -поставената температура нема да биде постигната поради запушување на протокот и сензорот за температура нема да ја мери точната температура.

2.  На неколку години треба да се изврши темелно чистење на климатизерот на внатрешната едница од можни мувли кои се стварааат на ладење поради кондензација.Ваквото чистење би требало да го изврши овластниот сервис ( освен ако сте  сам свој мајстор дома- погледнете упатсава на интернет или на некој форум )

                НАПОМЕНА: можно е да ја загубите гаранцијата на уредот доколку не ја направите работата по предвидена процедура.

3. Во случај климатизерот да ја намалил својата моќ( не лади доволно - не грее доволно ) консултирајте се со овластениот монтер/сервис пред  да превземете нешто на своја рака.

Стручни совети за правилно користење на клима-уред

Климатизерите се наизбежни во најтоплите летни денови. Но дали знаеме да ги користиме правилно? Ова се неколку стручни и проверени совети за правилно користење на системите за разладување.

1. Не ја подесувајте климата на превисока или прениска температура. Оптималната разлка меѓу надворешната температура и онаа во просторијата е помеѓу 7 и 10 Целзиусови степени. Најдобро е климата да ја наместите на температура од 24 до 27 степени. Околу 97% од луѓето се чувствуваат удобно на температура од 25 степени. Долгата изложеност на температура пониска од 23 степени може да предизвика болести на дишниот систем. Исто така, лошо е и да се изложувате на огромни температурни шокови, на пример, при излегување од добро разладен стан директно на голема жештина надвор на улица, и обратно. По можност, направете постепен преод – поминете неколку минути во просторија со средна температура.

2. Најудобната собна температура варира од човек до човек. Жените согоруваат помалку калории од мажите, па обично им одговара нешто повисока температура. Подебелите луѓе создаваат повеќе топлина во однос на површината на кожата, па воглавно им одговара пониска собна температура. Со текот на годините и староста, метаболизмот забавува, па на постарите лица им одговара повисока температура.

3. Клима-уредите го сушат воздухот. Тоа се гледа од водата што непрекинато истекува од нив. Претераната изложеност на студен и сув воздух може да ги исуши слузните мембрани во носот и така да ја зголеми чувствителноста на инфекции на горните дишни патишта. Проблемот може да го ублажите со помош на освежувачи за воздух.

4. Луѓето кои долго време поминуваат во разладена просторија можат да развијат нетолеранција на топлина. Кога ќе се најдат на врел воздух, може да дојде до вртоглавици, главоболка, потешкотии во дишењето, но и до топлотен удар.

5. Претераната употреба на климатизација кај алергичните лица може да ги влоши симптомите на алергија. Тоа е случај особено ако воздухот во просторијата не е чист или не се проветрува доволно редовно. Претерувањето исто така може да предизвика и преладување, воспаление на синусите, воспаление на увото, болки во зглобовите и артритис.

6. Ефикасноста на клима уредот опаѓа од 3 до 10% со секој степен под оптималната температура од 27.5 степени. Со други зборови, ако претерувате со ниските температури, ќе трошите повеќе струја.

7. Редовно чистете ги филтрите и сервисирајте ги уредите, бидејќи во нив се таложи нечистотија, и алергени бактерии кои можат да предизвикаат бројни здравствени проблеми.

Back to Top
Производот е додаден во кошничката